Cartea mare este un registru contabil obligatoriu în care se înregistrează lunar şi sistematic, prin regruparea conturilor, mişcarea şi existenţa tuturor elementelor de activ şi de pasiv, la un moment dat.
Acesta este un document contabil de sinteză şi sistematizare şi conţine simbolul contului debitor şi al conturilor creditoare corespondente, rulajul debitor şi creditor, precum şi soldul contului.
Registrul Cartea mare poate conţine câte o filă pentru fiecare cont sintetic utilizat de unitate. Cartea mare stă la baza întocmirii balanţei de verificare.
Registrul Cartea mare poate fi înlocuit cu Fişa de cont pentru operaţiuni diverse.
Editarea Cărţii mari se efectuează la cererea organelor de control sau în funcţie de necesităţile proprii.
Registrul cartea mare poate avea 2 forme :
1. REGISTRUL CARTEA MARE
Serveşte:
– la stabilirea rulajelor lunare şi a soldurilor pe conturi sintetice, la unităţile care aplică forma de înregistrare “pe jurnale”;
– la verificarea înregistrărilor contabile efectuate;
– la întocmirea balanţei de verificare.
• Se întocmeşte într-un exemplar, în cadrul compartimentului
financiarcontabil, lunar, pentru debitul şi respectiv pentru creditul fiecărui cont sintetic, pe măsura înregistrării operaţiunilor.
• Se completează pe baza documentelor justificative, documentelor
cumulative centralizatoare şi jurnalelor, după caz, astfel:
– rulajul creditor se reportează din jurnalul contului respectiv, într-o singură sumă, fără desfăşurarea pe conturi corespondente;
– sumele cu care a fost debitat contul respectiv în diverse jurnale se reportează din acele jurnale, obţinându-se defalcarea rulajului debitor pe conturi corespondente;
– soldul debitor sau creditor al fiecărui cont se stabileşte în funcţie de rulajele debitoare şi creditoare ale contului respectiv, ţinându-se seama de soldul de la începutul anului (care se înscrie pe rândul destinat în acest scop).
4. Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.
5. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
II REGISTRUL CARTEA MARE ŞAH
• Serveşte:
– la ţinerea contabilităţii sintetice a operaţiunilor economico-financiare în unităţile care utilizează forma de înregistrare contabilă “maestru-şah”;
– la întocmirea balanţei de verificare a conturilor sintetice.
• Se întocmeşte într-un exemplar, în cadrul compartimentului financiarcontabil, lunar, separat pentru debitul şi
separat pentru creditul fiecărui cont sintetic, pe măsura înregistrării operaţiunilor.
• Se completează pe baza documentelor justificative, documentelor cumulative centralizatoare şi a notelor de
contabilitate.
La începutul anului, la deschiderea fişelor, pe primul rând al coloanei “Suma” se înregistrează soldul iniţial, pe baza balanţei conturilor sintetice încheiată la finele anului precedent. Soldul înscris în fişă se barează şi apoi se efectuează înregistrarea operaţiunilor lunii ianuarie.
La sfârşitul lunii, se adiţionează pe verticală sumele pe conturi corespondente şi se barează. Totalul sumelor din coloanele “Conturi corespondente”, adunate pe orizontală, trebuie să fie egal cu totalul sumelor din coloana “Suma” adunate pe verticală.
Cartea mare (şah) poate fi folosită pentru o perioadă mai mare (trimestru, semestru, an), dacă numărul operaţiunilor economico-financiare este prea mare. În acest caz, este necesar să se stabilească totalul sumelor separat pentru fiecare lună.
În cazul balanţei cu patru egalităţi, în Cartea mare (şah), pe lângă rulajele lunare, este necesar să se stabilească şi rulajele cumulate de la începutul anului (inclusiv soldurile iniţiale).
• Registrul Cartea mare (şah) poate fi înlocuit cu Fişa de cont pentru operaţiuni diverse.
• Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.
• Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.